In 1967 kwam een nieuwe klasse vanuit Amerika naar Europa overwaaien: Formula Vee. Een goedkope monoposto raceklasse gebaseerd op Volkswagen Kever onderdelen zoals motor, ophanging, stuur-en pedaalinrichting. De krachtbron was een min of meer standaard kever 1200cc motor.

Han besloot om hier een antwoord uit Nederland op te geven en bouwde zijn eerste prototype.  Deze auto reed zijn eerste race met aan het stuur Ben Pon. Hij wist in een groot veld van geïmporteerde Vee’s vijfde te worden na een start vanaf de laatste startplaats! Op zaterdag had Ben Pon geen trainingstijd kunnen neerzetten.

Na dit prototype is er een opvolger gekomen die een ander body-werk had. Gijs van Lennep zette in deze auto de snelste tijd neer in de training en kon hij dus van pole position starten op zondag.

In totaal zijn er 13 formule Vee’s geproduceerd. Op dit moment rijden/bestaan er nog zeker 4 exemplaren. Een van deze vier is in bezit van de oudste zoon van Han.

Ralph Hartmann heeft, na restauratie, 1 van de mooiste HvB’s FV in zijn bezit op dit moment. Meer foto’s van deze auto vind je hier>>>

Daarnaast zijn er nog 2 HvB´s Formule Vee die gerestaureerd worden op dit moment. De verhalen over de Brut Irish Moss  auto´s lees op deze pagina en de auto waar Gijs van Lennep mee testte staat hier.

 

 

 

 

 

Dit is de 1e HvB FV die Han heeft gebouwd

in de 60er jaren

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2013 HVB Racingcars